- Gyeoreugi (sparring)
- Hanbeon gyeoreugi (eenstapsgevecht)
- Hosinsool (zelfverdediging)
- Kyeokpa (breektest)
- Poomsae (stijlfiguren)
Gyeoreugi
Gyeoreugi of sparring is wat je ziet tijdens taekwondotornooien. Dat is gemakkelijk gezegd, maar het houdt veel meer in dan dat.
Sparring is het wedstrijdonderdeel van taekwondo dat sinds Sydney 2000 een officiële olympische discipline is. Een officiële erkenning als olympische sport betekent natuurlijk dat er niet zomaar op elkaar kan “geschopt” worden. Sparring is het onderdeel van taekwondo dat het meest gereglementeerd is.
Een taekwondoka die aan sparring doet, doet dat niet onbeschermd. Naast zijn of haar pak draagt de taekwondoka een borstbeschermer, een gewatteerde helm, een kruisbeschermer, voorarmbeschermers, scheenbeschermers en een tandbeschermer.
Al deze bescherming zorgt er voor dat de kamper zo goed mogelijk bestandd is tegen allerhande kwetsuren. Veiligheid primeert!
Het is hier niet de bedoeling om het volledige wedstrijdreglement van de WTF te overlopen. Dit betreffend reglement kan je in het Engels in zijn volledigheid nalezen op deze website.
Een taekwondowedstrijd wordt gevochten op een wedstrijdveld van 10m op 10m. Een wedstrijd wordt geleid door één scheidsrechter en drie of vier hoekrechters. De hoekrechters geven de punten die nadien worden samengeteld en – verminderd met eventuele strafpunten- het uiteindelijke resultaat bepalen.
De kampers zijn onderverdeeld per geslacht en per gewichtsklasse. Een wedstrijd bestaat uit drie ronden van twee minuten. In het geval van een gelijkspel na deze drie ronden volgt nog een vierde ronde van twee minuten met een sudden death-systeem. Diegene die op het einde van de wedstrijd de meeste punten behaalde (verminderd met eventuele strafpunten) wint de wedstrijd en gaat door naar de eventuele volgende ronde. Een gelijkspel bestaat dus niet als eindresultaat. Moest het na de vierde ronde nog gelijk staan, dan wint de kamper die het meeste vechtlust toonde.
Tijdens een wedstrijd is het voor beide kampers verboden om onder de gordel te trappen. Op romp- en gezichtshoogte is trappen wel toegestaan. (Vuist)slagen zijn enkel toegestaan op de borstbescherming. Moedwilig slaan naar het hoofd resulteert automatisch in een strafpunt voor de schuldige. Wanneer een kamper 4 strafpunten heeft, dan is de tegenstander automatisch en direct de winnaar van de wedstrijd.
Andere strafpunten zijn:
- de tegenstander aanvallen na het stopcommando van de scheidsrechter
- een gevallen tegenstander aanvallen,
- de tegenstander op de grond gooien door zijn been te nemen of hem te duwen,
- de match onderbreken of gewelddadige of extreme taal gebruiken door de kamper of de coach.
Naast de directe strafpunten zijn er ook verwittigingen, twee verwittigingen resulteren in een strafpunt. De verwittigingen zijn:
- over de grens van het kampgebied gaan,
- het gevecht ontwijken door de rug te draaien naar de tegenstander,
- opzettelijk vallen
- het gevecht ontwijken,
- de tegenstander grijpen, vasthouden of duwen,
- onder de gordel aanvallen,
- een kwetsuur veinzen,
- aanvallen met de knie,
- het gezicht van de tegenstander raken met de hand en
- het uiten van ongewenste opmerkingen door de kamper of de coach.
Winnaar van een wedstrijd word je als:
- je tegenstander knock-out gaat
- de scheidsrechter de wedstrijd stopzet in je voordeel
- de uiteindelijke score in je voordeel is
- je meer dan zeven punten voorstaat op je tegenstander
- je als eerste 12 punten behaalt
- de tegenstander zich terugtrekt
- de tegenstander gediskwalificeerd wordt
- de scheidsrechter dat beslist
Hanbeon Gyeoreugi
Hanbon gyorugi betekent letterlijk eenstapsgevecht en is een vooraf ingestudeerde aanvals- en verdedigingssituatie. De aanvaller (Kongkyuk) valt aan met een stoot en de verdediger (Bang-oh) weert af en voert een tegenaanval uit.
Het doel van deze oefening is om een reflex aan te kweken in het geval van een reële aanval en ook om taekwondo-technieken op een veilige manier in te oefenen.
Hosinsool
Het woord hosinsool kan je in drie stukken delen. “Ho” is een verkorting van het Koreaanse “boho hada” wat “beschermen” betekent, “sin” is “lichaam” en “sool” is techniek. Hosinsool is dus dat deel van de taekwondotraining waarin we onszelf leren verdedigen door het gebruik van taekwondo- en andere technieken.
Bij hosinsool probeer je jezelf te bevrijden uit een aanval. Deze aanval kan een trap of een stoot zijn maar ook een klem of een greep of een aanval met een mes of een lange/korte stok. Bij hosinsool ligt de nadruk bij de techniek en niet bij de kracht. Als het een aanval is met een wapen moet je eerst je tegenstander proberen te ontwapenen. In hosinsool gebruik je verschillende taekwondo technieken door elkaar.
Het is niet gemakkelijk om in woorden uit te leggen hoe je een hosinsooltechniek moet uitvoeren. Zoals elk onderdeel van taekwondo is het nodig om het tijdens de training aan te leren. Een basis die wel moet gevolgd worden is dat je, voordat je aan de zelfverdedigingstechniek begint, de aandacht van de tegenstander tracht af te leiden. Dus doe een trap naar de scheen, knie of het kruis van de tegenstander. Op die manier is zijn of haar aandacht voor een fractie van een seconde weg en heb een eventjes de tijd om de zelfverdedigingstechniek uit te voeren. Deze kan bestaan uit een ontklemming, zelf een klem zetten, een taekwondotechniek gebruiken… Werk altijd de tecnhiek af, de tegenstander moet uitgeschakeld zijn!
Kyeokpa
Kyeokpa betekent “breektest”. Dit is een onderdeel dat zeer populair bij demonstraties. Het is dan ook zeer spectaculair! Het materiaal dat gebruikt wordt is ook afhankelijk van de situatie. Houten plankjes zijn het populairst, maar gevorderden durven al eens (bak)stenen, dakpannen, ytongblokken of ander bouwmaterialen gebruiken.
Breektesten vallen uiteen in twee onderdelen: krachtbreektesten en precisiebreektesten. Bij krachtbreektesten komt het er op aan om met één slag of trap zoveel mogelijk plankjes ineens te breken. Precisiebreektesten zijn er niet op gericht om met één techniek veel plankjes ineens te breken, maar d.m.v. bijvoorbeeld gesprongen trappen plankjes op grote hoogte of op verdere afstand te breken.
Poomsae
Een poomsae is een stijlfiguur die in een vastgelegde volgorde moet uitgevoerd worden en waarbij de lijnen van een systematisch en logisch gevecht dienen gevolgd te worden, gebruik makend van verschillende taekwondo-technieken. Het is een ingebeeld gevecht tegen één of meerdere tegenstanders.De poomsae verbetert de wendbaarheid van het lichaam, oefent de kracht-, evenwichts- en ademhalingscontrole, oogcontact en geestelijke concentratie.Verder is het een geheugenoefening omdat men de bewegingen en de juiste volgorde ervan moet onthouden.Om alle poomsae goed te (blijven) kennen, dienen ze regelmatig herhaald te worden, wat een grote mentale zelfdiscipline vereist.
Er zijn acht poomsae voor geupgraden en negen voor dangraden.